Pytanie o odpowiednią dietę w czasie ciąży pojawia się dość często na różnego rodzaju forach. Dlatego postaram się pokrótce scharakteryzować dietę, którą powinna stosować kobieta spodziewająca się dziecka.
Od tego co spożywa matka zależy zdrowie i rozwój dziecka. Podstawowym błędem jest przeświadczenie o tym, że w czasie ciąży należy jeść „za dwóch”. Ciąża dzieli się na trzy trymestry. Prawda jest taka, że w pierwszym trymestrze zapotrzebowanie na energię wcale nie wzrasta, dopiero drugi i trzeci trymestr charakteryzują się potrzebą większej kaloryczności posiłków. Jednak przez cały ten czas należy przyjmować zwiększoną ilość białka, witaminy i składniki mineralne. Im bardziej posiłki są różnorodne tym lepiej.
Pamiętać należy tez o zwiększonej ilości żelaza, zatem kobiety w ciąży powinny spożywać większe ilości mięsa i wędlin, oczywiście chudego. Warto też spożywać owoce i warzywa bogate w witaminę C, dzięki której żelazo jest lepiej przyswajane przez organizm. Do takich owoców i warzyw należą m.in. papryka, pomidory, brokuły, szparagi, owoce dzikiej róży, porzeczki, truskawki czy też jabłka. Ryby również są potrzebne matce i dziecku gdyż są źródłem pełnowartościowego białka. Z diety wykluczone natomiast powinny być potrawy tłuste, ciężkostrawne oraz wzdymające.
Zmianie powinna ulec także ilość przyjmowanych płynów. Przez pierwsze trzy miesiące powinna być ta ilość zwiększana. Jednak w miarę upływu czasu ulega to redukcji i po czwartym miesiącu ilość płynów nie powinna przekraczać 5-6 szklanek dziennie. Natomiast o siódmego miesiąca musi być to maksymalnie ograniczone (do 1,2 litra na dobę).
Ciąża to bardzo wyjątkowy okres. Dlatego kobiety powinny dbać o siebie i dziecko od początku jej trwania co będzie gwarancją zdrowia dla obojga.
Dodaj komentarz