Skuteczna Dieta – Blog

1 września, 2009

Dieta w ciąży

Filed under: Odchudzanie — Tagi: , , , — skutecznadieta @ 1:24 pm

Pytanie o odpowiednią dietę w czasie ciąży pojawia się dość często na różnego rodzaju forach. Dlatego postaram się pokrótce scharakteryzować dietę, którą powinna stosować kobieta spodziewająca się dziecka.

Od tego co spożywa matka zależy zdrowie i rozwój dziecka. Podstawowym błędem jest przeświadczenie o tym, że w czasie ciąży należy jeść „za dwóch”. Ciąża dzieli się na trzy trymestry. Prawda jest taka, że w pierwszym trymestrze zapotrzebowanie na energię wcale nie wzrasta, dopiero drugi i trzeci trymestr charakteryzują się potrzebą większej kaloryczności posiłków.  Jednak przez cały ten czas należy przyjmować zwiększoną ilość białka, witaminy i składniki mineralne. Im bardziej posiłki są różnorodne tym lepiej.

Pamiętać należy tez o zwiększonej ilości żelaza, zatem kobiety w ciąży powinny spożywać większe ilości mięsa i wędlin, oczywiście chudego. Warto też spożywać owoce i warzywa bogate w witaminę C, dzięki której żelazo jest lepiej przyswajane przez organizm. Do takich owoców i warzyw należą m.in. papryka, pomidory, brokuły, szparagi, owoce dzikiej róży, porzeczki, truskawki czy też jabłka. Ryby również są potrzebne matce i dziecku gdyż są źródłem pełnowartościowego białka. Z diety wykluczone natomiast powinny być potrawy tłuste, ciężkostrawne oraz wzdymające.

Zmianie powinna ulec także ilość przyjmowanych płynów. Przez pierwsze trzy miesiące powinna być ta ilość zwiększana. Jednak w miarę upływu czasu ulega to redukcji i po czwartym miesiącu ilość płynów nie powinna przekraczać 5-6 szklanek dziennie. Natomiast o siódmego miesiąca musi być to maksymalnie ograniczone (do 1,2 litra na dobę).

Ciąża to bardzo wyjątkowy okres. Dlatego kobiety powinny dbać o siebie i dziecko od początku jej trwania co będzie gwarancją zdrowia dla obojga.

Dodaj komentarz »

Brak komentarzy.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.